torsdag 15 december 2011

Nick Brandt på Fotografiska Museet, en utställning som berör...


Ett besök på Fotografiska ger verkligen mersmak.
Min främsta anledning till att besöka Fotografiska var Nick Brandts utställning "A Shaddow Falls". Hans foton från den Afrikanska savannen och på dess djurliv är inget annat än fantastiska. Brandts avbildning av de majestätiska djuren är att betrakta som portträtt och det är fascinerande att se hur han tycks lyckas fånga individernas personligheter i dessa porträtt.

Det började 1996 när arbetet som musikvideoregissör förde Nick Brandt till Tanzania. Där blev han så fascinerad av landets natur att han 2003 övergav sin framgångsrika karriär för att på heltid ägna sig åt att fotografera Afrikas djur. Brandt är en stor djurvän och har vigt sitt liv åt att skildra alla dessa magnifika varelser. Som porträttör snarare än naturfotograf ger han oss en närgången inblick i vilddjurens privata sfär.
- Jag är inte intresserad av att skapa verk som är dokumentära eller fulla av action och dramatik, säger Brandt. Jag anser att närheten till djuren gör en enorm skillnad för fotografens möjlighet att skildra deras personlighet. Man tar inte ett porträtt av en människa på trettio meters håll och tror att bilden ska visa hennes själ. Man går närmare.

BABOONS IN PROFILE, AMBOSELI 2007


ELEPHANT DRINKING, AMBOSELI, 2007


Giraffes Battling in Forest, Masai Mara, 2008CHEETAH & CUBS LYING ON ROCK, SERENGETI 2007CHEETAH AND CUBS, MAASAI MARA, 2003Skalan på Brandts fotografier avspeglar vidden på landskapet, vilket skänker bilderna en enastående storslagenhet och närvaro. De visuella referenserna skapar en känsla av att djuren och deras omgivningar hör till en svunnen tid, och estetiken reflekterar den utsatta situation som djuren lever i. Drivkraften bakom Brandts arbete är att hjälpa till att bevara dessa djur för eftervärlden.
- För mig har alla varelser, vare sig de är människor eller djur, lika stor rätt att leva. Den här känslan, den här uppfattningen att djuren och jag är jämställda, påverkar mig varje gång jag fotograferar.

Vid efterredigering av bilderna så har Nick lagt på sephiaeeffekten för att bilderna ska få en känsla av svunnen tid.


GIRAFFE FAN, ABERDARES, 2000WILDEBEEST ARC, MAASAI MARA, 2006ZEBRAS CROSSING RIVER, MAASAI MARA, 2006ELEPHANTS RESTING, AMBOSELI 2007
HIPPOS ON THE MARA RIVER, MAASAI MARA 2002


I september 2010 grundade Brandt den ideella organisationen Big Life Foundation, vars målsättning är att bevara Afrikas djurliv och ekosystem. Brandts fotografier är inte bara hisnande, de sprider kunskap och samlar in pengar för att bevara dessa storslagna djur. Bilderna vittnar om en natur som vi alltför ofta tar för given, och de utmanar vår passivitet i miljöfrågan.


Two Rangers w Tusks of Killed Elephant, Ambo' 2011

Elephants Walking Through Grass, Amboseli 2008


Line of Rangers w Tusks of Killed Elephants, 2011

Jag blev så oerhört berörd av denna utställningen, den var mäktig, grymt mäktig! Och jag känner en stor respekt och vördnad till Nick Brandt för hans bilder och arbete.

Och den bilden som berörde mig mest var denna,  jag såg den som sista bild på utställningen och jag började gråta för den har en viss melankoli. Samtidigt som den är så vacker så ger den en känsla av öde....

A shaddow falls...


LIONESS LOOKING OVER PLAINS, MAASAI MARA, 2004

Utställningen pågår till den 8 januari, så har ni chansen att besöka utställningen så gör det.

Och det var en fantastisk upplevelse att få besöka Fotografiska Museet.
Någonting som kommer att vara återkommande var gång jag är i Stockholm
Och Fotografiska hjälper även till att samla in pengar till Big Life Foundation genom försäljning av affischer och insamling

Den 11: e  december från Fotografiska FB-sida:
Big Life Foundation arbetar för att skydda de djur som porträtteras i utställningen On This Earth, A Shadow Falls. Igår rapporterade de om att en tjuvjägare dömts till fängelse efter att ha gripits av viltvårdare anställda av just Big Life Foundation (läs mer på www.biglifeafrica.org). Det vi hittills samlat ihop tillsammans (donationer och vinst från försäljning av vykort och affischer) motsvarar att ytterligare 27 viltvårdare kommer kunna anställas.

Bilderna är lånade från Nick Brandts hemsida, och vill du se mer bilder så kan du gå in på länken nedan.
Vill du veta mer om hans arbete med de utrotningshotade djuren i Afrika så kan du gå in på:

BIG LIFE FOUNDATION
Den kursiva texten är lånad från Mastroc

5 kommentarer:

 1. Fantastiska porträtt! Jag har själv haft den underbara upplevelsen av savannen och dess djurliv för några år sedan. Av alla platser jag besökt - många - är detta den mest storslagna upplevelse jag haft. Jag vet inte vad det är med landskapet men det rör vid det innersta innersta i mig. Mina djupaste känslor - total lycka och hänförelse tillsammans med den största melankoli. Tiden upphör och man bara är. Jag tror att du förstår vad jag menar. Att vakna till en ny dag - mitt ute i allt detta - det är det ingenting som slår.

  Måste ta mig en titt på NBs hemsida nu.

  Tack för att du delade med dig! kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Nu har jag hittat hit! Underbart fina bilder.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Förstår att ditt hjärta klappar för foto, det syns på bilderna du visar och bilderna du själv har fotograferat (även i din andra blogg).
  Jag kommer att återkomma hit ofta.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 4. Man blir ju så tagen och berörd av hans bilder.skulle gärna sett den utställningen i verkligheten men tack vare dig så fick man ju ändå.
  kram mia

  SvaraRadera
 5. Det är en utställning man borde se irl, ser så jäkla (förlåt svordomen) bra ut Kram Suss

  SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och lämnar en kommentar. Det glädjer! Du som inte har någon blogg och vill göra ett inlägg välj "anonymt" i rullistan så lämnas det ett inlägg. Skriv gärna ditt namn i kommentaren så jag vet vem som har hälsat på mig.